• Czym są mikroliście

Mikroliście (ang. microgreens) to doprowadzone do stadium pierwszych liści siewki powszechnie uprawianych roślin jadalnych.

Uprawę mikroliści zapoczątkowano w Stanach Zjednoczonych. Pierwotnie były one serwowane jedynie w najlepszych restauracjach jako dekoracja posiłków, zaskakując swoim aromatem i intensywnością smaku. Biorąc pod uwagę to, że mikroliście są doskonałym źródłem witamin i minerałów w ilościach nawet kilkukrotnie większych niż w swoich dorosłych odpowiednikach, zaczęły pojawiać się na sklepowych półkach jako żywność superfood.
Mikroliscie-i-kielki.jpg

Mikroliście często bywają mylone z kiełkami, a różnią się od nich tym, że w przypadku kiełków jadalną część stanowią nasiona i kiełek długości od kilku milimetrów do 3 cm. W przypadku mikroliści nasiona nie stanowią części jadalnej, a jest nią tylko część nadziemna o długości 3–20 cm w zależności od uprawianego gatunku rośliny. Mikroliście uprawiane są na odpowiednim podłożu, zazwyczaj jest to ziemia z kompostem organicznym lub maty.
Mikroliscie-100.jpg

Mikroliście to idealny dodatego do żywności.

Mikroliście i mikrozioła to doskonały dodatek do różnego rodzaju potraw. Sprawdzają się jako przekąska. Idealnie pasują do sałatek i na kanapki. Wysoka zawartość witamin i minerałów wzbogaci Twoją dietę a intensywny smak i aromat odmieni smak przyrządzanych potraw.
Slonecznik-kanapka.jpg

Mikroliście można dodawać do koktajli, smoothie, a nawet wyciskać z nich sok, tak jak robi się to z młodego jęczmienia czy trawy pszenicznej. Mikrozioła mają, bardzo intensywny smak zatem wystarczy, tylko szczypta z własnej uprawy by potrawa nabrała smaku.

IMG_20201029_141226.jpg
Jajecznica z pomidorami i młodym jęczmieniem.