• Gorczyca sarepska

Intensywny musztardowy i pikantny smak to właśnie mikroliście gorczycy.

Na poprawę zdrowia i odporności

Witamina A, B, C, E a także żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i selen.

Do czego stosować

Idealny dodatek do sałatek i na kanapki. Jako dekoracja do różnego rodzaju dań.
 

Gorczyca.jpg

Informacje o uprawie

Trudność uprawy: łatwa

Czas uprawy: 9-15 dni

Zbiory: do 50 gramów

Warunki uprawy 

Temperatura : około 21°C

Podlewanie : raz dziennie

Nasłonecznienie : średnie/duże

Zestaw składa się z:

- tekturowej tacki 17x10x5,5 cm

- papierowej tacki 

- tekturowej przekładki i papieru pergaminowego

- podłoże w zestawach to mieszanina ziemi do upraw ekologicznych, perlitu i odrobiny podłoża kokosowego

- 4g nasion gorczycy sarepskiej (Brassica juncea)

 

Banalnie prosta uprawa. Wystarczy rozpakować zestaw i rozpocząć uprawę. Nie musisz niczego mieszać czy przesypywać, wszystko jest już na swoim miejscu. Na każdym zestawie znajdziesz kod QR z indywidualną instrukcją uprawy.

 

Instrukcja uprawy

Bardzo ważnym elementem uprawy jest obciążenie zawartości tacki. Jako obciążenie możemy wykorzystać pudełka po maśle, jogurtach, herbacie, kubki lub inne małe pojemniki wypełnione np. kamykami lub piaskiem. Obciążenie około 0,5 kg im lepiej będzie dopasowane kształtem do tacki tym lepiej dla wzrostu mikroliści. Naczynie z wodą i strzykawka o pojemności 50-100 ml ułatwi prowadzenie uprawy i odmierzanie odpowiedniej ilości wody.

 

Dzień 1

Po rozpakowaniu zestawu, zawartość tacki delikatnie i równomiernie podlewamy 50 ml wody. Zawartość tacki zakrywamy w taki sam sposób jak była zapakowana. Na tackę kładziemy obciążenie około 0,5 kg. Obciążenie tacki pozwala mikroliściom dobrze się ukorzenić i utrzymuje wilgoć.
 

 
 
 

Dzień 2-3

Odkrywamy zawartość tacki i podlewamy 50 ml wody. Zakrywamy w taki sam sposób jak wcześniej.

Dzień 4

Zdejmujemy obciążenie z tacki, wyjmujemy papierową tackę z tacki tekturowej, stawiamy tackę jak na zdjęciu i podlewamy 50 ml wody. Nie zakrywamy podłoża. Uprawę prowadzimy w przewiewnym miejscu. Blat kuchenny lub miejsce w głębi pomieszczenia będzie odpowiednie do uprawy mikroliści gorczycy.
 
image
(wyjęcie tacek zapobiega łapaniu przez nie wilgoci )

Dzień 5-9

Podlewamy po 50 ml wody raz dziennie.

Dzień 9-15

Od tego dnia gorczyca gotowa jest do zbiorów. Podlewamy po 50 ml wody każdego dnia. 
 

 

Wskazówki do uprawy

 Od nadmiaru wilgoci na tacce może pojawić się biały nalot, wystarczy przetrzeć go szmatką. W ciepłe letnie dni, gdy uprawa prowadzona jest na parapecie, może zajść potrzeba podlania dodatkową porcją wody 50 ml.

 
Nie pamiętasz o podlewaniu mikroliści ? Myjesz zęby, podlewaj swoją uprawę.

 

Przechowywanie zestawu

Przed użyciem zestaw należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.