-
Gorczyca sarepska
Intensywny musztardowy i pikantny smak to właśnie mikroliście gorczycy.
Na poprawę zdrowia i odporności
Witamina A, B, C, E a także żelazo, wapń, potas, magnez, cynk i selen.
Do czego stosować
Idealny dodatek do sałatek i na kanapki. Jako dekoracja do różnego rodzaju dań.
Informacje o uprawie
Trudność uprawy: łatwa
Czas uprawy: 9-15 dni
Zbiory: do 50 gramów
Warunki uprawy
Temperatura : około 21°C
Podlewanie : raz dziennie
Nasłonecznienie : średnie/duże
Zestaw składa się z:
- tekturowej tacki 17x10x5,5 cm
- papierowej tacki
- tekturowej przekładki i papieru pergaminowego
- podłoże w zestawach to mieszanina ziemi do upraw ekologicznych, perlitu i odrobiny podłoża kokosowego
- 4g nasion gorczycy sarepskiej (Brassica juncea)
Banalnie prosta uprawa. Wystarczy rozpakować zestaw i rozpocząć uprawę. Nie musisz niczego mieszać czy przesypywać, wszystko jest już na swoim miejscu. Na każdym zestawie znajdziesz kod QR z indywidualną instrukcją uprawy.
Instrukcja uprawy
Bardzo ważnym elementem uprawy jest obciążenie zawartości tacki. Jako obciążenie możemy wykorzystać pudełka po maśle, jogurtach, herbacie, kubki lub inne małe pojemniki wypełnione np. kamykami lub piaskiem. Obciążenie około 0,5 kg im lepiej będzie dopasowane kształtem do tacki tym lepiej dla wzrostu mikroliści. Naczynie z wodą i strzykawka o pojemności 50-100 ml ułatwi prowadzenie uprawy i odmierzanie odpowiedniej ilości wody.
Dzień 1
Dzień 2-3
Dzień 4
Dzień 5-9
Podlewamy po 50 ml wody raz dziennie.
Dzień 9-15
Wskazówki do uprawy
Od nadmiaru wilgoci na tacce może pojawić się biały nalot, wystarczy przetrzeć go szmatką. W ciepłe letnie dni, gdy uprawa prowadzona jest na parapecie, może zajść potrzeba podlania dodatkową porcją wody 50 ml.
Nie pamiętasz o podlewaniu mikroliści ? Myjesz zęby, podlewaj swoją uprawę.
Przechowywanie zestawu
Przed użyciem zestaw należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.