• Rukola 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

10.00
100/kg
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15.99
Paczkomaty InPost 15.99
Kurier DPD 19.99
Dostępność Duża dostępność

Mikroliście rukoli charakteryzują się intensywnym, pikantnym smakiem, bardzo zbliżonym do popularnych liści rukoli. Stanowią wszechstronny dodatek do wielu potraw – można je dodać do sałatek, kanapek, zup, warzyw, ziołowych sosów czy nawet koktajli, wzbogacając smak i wartość odżywczą posiłków.

Ze względu na wytwarzanie śluzu w trakcie kiełkowania, nasiona rukoli nie nadają się do tradycyjnej uprawy w słoiku. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie maty do kiełkowania lub tacki uprawowej z ziemią, co zapewnia optymalne warunki wzrostu. Mikroliście rukoli można również uprawiać w małych doniczkach, gdzie oprócz swojej funkcji kulinarnej, będą pełniły także rolę dekoracyjną w kuchni, dodając jej świeżości i zieleni.

Na poprawę zdrowia i odporności

Kiełki i mikroliście rukoli są bogate w błonnik oraz liczne witaminy i minerały, które wspierają funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. Rukola działa bakteriobójczo, a regularne spożywanie zieleniny poprawia krążenie, wspiera zdrowie serca oraz pobudza apetyt.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, kiełki rukoli pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, a obecność błonnika wspiera prawidłowe trawienie. Jej lekko pikantny smak doskonale wzbogaca sałatki, kanapki i inne potrawy, zachęcając do zdrowych, urozmaiconych posiłków.

 

Opakowanie i przechowywanie

W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.