• Fasola Mung 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

8.00
80/kg
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15.99
Paczkomaty InPost 15.99
Kurier DPD 19.99
Dostępność Duża dostępność

Kiełki fasoli mung charakteryzują się intensywnym, słodkim smakiem z delikatną nutą goryczy. Często wykorzystywane w kuchni azjatyckiej, ze względu na swoje walory smakowe i wysoką zawartość białka, są popularnym zamiennikiem mięsa w wielu potrawach. Aby zachować ich wartości odżywcze i uniknąć ewentualnych problemów trawiennych, zaleca się poddanie kiełków procesowi blanszowania przed spożyciem.

Fasola mung, podobnie jak groch, może być uprawiana nie tylko na kiełki, ale także na młode pędy, czyli mikroliście, które doskonale wzbogacają potrawy o dodatkowe składniki odżywcze.

Na poprawę zdrowia i odporności 

Kiełki fasoli mung zawierają łatwo przyswajalne białko, dzięki czemu są idealnym składnikiem diety roślinnej. Mogą pomóc w regulacji stężenia cholesterolu, obniżać poziom cukru i ciśnienie krwi, co wspiera zdrowie układu krążenia. Dodatkowo, wspierają poprawę odporności organizmu, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, witamin (m.in. A, C, E) oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo.

Regularne spożywanie kiełków fasoli mung może również wspomagać procesy detoksykacji organizmu oraz wspierać zdrowe funkcjonowanie układu trawiennego, dzięki obecności błonnika.

Opakowanie

W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia uprawę przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Uprawa kiełków

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 8-12 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 2-4 razy dziennie. Po 4-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.