- Kategorie
-
Rzodkiew japońska Daikon 500g - Nasiona na kiełki i mikroliście
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 14.99 |
Dostępność | Duża dostępność 95 szt. |
Mikroliście, jak i kiełki rzodkwi japońskiej Daikon w smaku przypominają rzodkiew białą o delikatnym lekko pikantnym smaku. Choć smak jest podobny to struktura i zapach zjadanej zieleniny zupełnie inny. Kiełki są wilgotne i mają swój specyficzny zapach, natomiast zjadając mikroliści mamy uczucie zjadania świeżej zieleniny prosto z własnego przydomowego ogródka. Kiełki i mikroliście możemy dodawać do sałatek i surówek jako dodatek do kanapek czy twarożku. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.
Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion rzodkwi japońskiej Daikon wynosi około 94%.
Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach rzodkiewki:
- Witaminy
A, B1, B2, C, E, K
- Minerały
magnez, siarka, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód
- Pozostałe
przeciwutleniacze, kwas foliowy, chlorofil.
Na poprawę zdrowia i odporności
Kiełki i mikroliście zawierają podobne witaminy i minerały, ale to mikroliście mają ich znacznie większe ilości. Wysoka zawartość witaminy C (szczególnie w mikroliściach) i właściwości wykrztuśne sprawiają, że polecane są na przeziębienie, skutecznie wspomagając oczyszczanie dróg oddechowych. Wysoka zawartość siarki poprawia kondycję paznokci i włosów. Posiadają również właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Kiełki i mikroliście rzodkiewki korzystnie wpływają na wzrok, pobudzają trawienie i działają antyseptycznie.
Opakowanie
W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.
Uprawa mikroliści rzodkiewki
By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:
- płaski pojemnik/tacka uprawowa lub doniczka
- ziemia bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mata uprawowa
- perlit frakcja powyżej 2 mm (opcjonalnie)
- odpowiednie nasion.
1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).
2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.
3. Na tak przygotowane podłoże z nasionami wysypujemy warstwę perlitu, by dokładnie je zakryć. Perlit ułatwia uprawę, utrzymuje wilgoć i zapobiega pojawianiu się pleśni. W przypadku mat perlit nie jest potrzebny, ale może być stosowany. Przy uprawie rzodkiewki niezbędne jest dodatkowa tacka z obciążeniem, które stawiamy na podłoże.
4. Czwartego dnia zdejmujemy obciążenie z uprawy i przestawiamy ją w jasne i słoneczne miejsce.
Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża znajdziesz w kategorii podłoża lub pojemniki.
Warunki uprawy rzodkiewki:
Temperatura - około 21°C
Podlewanie - raz dziennie
Nasłonecznienie - średnie
Czas uprawy - 7-10 dni
Uprawa kiełków rzodkiewki
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.