• Brokuł 500g - Nasiona na kiełki i mikroliście

30.00
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.99
Paczkomaty InPost 9.99
Kurier DPD 17.99
Dostępność Duża dostępność

 Brokuł, zarówno kiełki, jak i mikroliście mają lekko pikantny, wyrazisty smak. Kiełki nie przypominają w smaku dojrzałych brokułów, ale mikroliście już tak. Smakują znakomicie na kanapkach, w sałatkach, jako dodatek do mięs, serów i potraw z makaronu oraz ziemniaków. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.

Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion brokułu wynosi około 98%.

Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach:

  • Witaminy  

A, B, C, E, K

  • Minerały

żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynk

  • Pozostałe

sulforafan, glukozynolany, izotiocyjaniany

Opakowanie

W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki z papierową etykietą. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Warunki uprawy:

Temperatura - około 21°C

Podlewanie - raz dziennie

Nasłonecznienie - małe, średnie, duże

Czas uprawy 7-10 dni.

Uprawa kiełków

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.