-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Fasola Mung 500g - Nasiona na kiełki i mikroliście
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 14.99 |
Dostępność | Duża dostępność 88 szt. |
Kiełki fasoli mung w smaku są intensywne, słodkie z nutą goryczy. Często używane w kuchni azjatyckiej. Ze względu na smak i wartości odżywcze stanowią w wielu potrawach zamiennik dla mięsa. Zaleca się by przed spożyciem, kiełki fasoli poddać procesowi blanszowania. Fasole tak jak i groch możemy jeść w postaci młodych pędów, czyli mikroliści. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.
Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion fasoli mung wynosi około 96%.
Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach:
- Witaminy
A, B, C, E
- Minerały
żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu
- Pozostałe
błonnik, antyoksydanty, białko, kwas foliowy, niacyna.
Na poprawę zdrowia i odporności
Kiełki fasoli mung zawierają łatwo przyswajalne białko. Mogą regulować stężenie cholesterolu, obniżać poziom cukru i ciśnienie krwi, a także wpływać na poprawę odporności organizmu.
Opakowanie
W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.
Uprawa mikroliści
By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:
- płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
- ziemie bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mate uprawową
- odpowiednie nasiona.
1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).
2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.
3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.
4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.
Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.
Warunki uprawy:
Temperatura - około 21°C
Podlewanie - raz dziennie
Nasłonecznienie - małe, średnie, duże
Czas uprawy 9-12 dni.
Uprawa kiełków
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 8-12 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 2-4 razy dziennie. Po 4-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.