• Fasola Mung 500g - Nasiona na kiełki i mikroliście

19.00
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.99
Paczkomaty InPost 9.99
Kurier DPD 17.99
Dostępność Duża dostępność

Kiełki fasoli mung w smaku są intensywne, słodkie z nutą goryczy. Często używane w kuchni azjatyckiej. Ze względu na smak i wartości odżywcze stanowią w wielu potrawach zamiennik dla mięsa. Zaleca się by przed spożyciem, kiełki fasoli poddać procesowi blanszowania. Fasole tak jak i groch możemy jeść w postaci młodych pędów, czyli mikroliści. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.

Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion fasoli mung wynosi około 98%.

Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach:

  • Witaminy  

A, B, C, E

  • Minerały

żelaza, magnezu, potasu, wapnia, fosforu

  • Pozostałe

błonnik, antyoksydanty, białko, kwas foliowy, niacyna.

 

Na poprawę zdrowia i odporności

 Kiełki fasoli mung zawierają łatwo przyswajalne białko. Mogą regulować stężenie cholesterolu, obniżać poziom cukru i ciśnienie krwi, a także wpływać na poprawę odporności organizmu.

Opakowanie

W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Warunki uprawy:

Temperatura - około 21°C

Podlewanie - raz dziennie

Nasłonecznienie - małe, średnie, duże

Czas uprawy 9-12 dni.

Uprawa kiełków

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 8-12 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 4-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.