• Rzeżucha 500g - Nasiona na kiełki i mikroliście

15.00
30/kg
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15.99
Paczkomaty InPost 15.99
Kurier DPD 19.99
Dostępność Duża dostępność

Mikroliście oraz kiełki rzeżuchy charakteryzują się wyrazistym, pikantnym smakiem i intensywnym zapachem. Choć rzeżucha często kojarzona jest z Wielkanocą, warto włączyć ją do codziennej diety przez cały rok, ponieważ stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów. Może być świetnym dodatkiem do zup, sałatek, surówek czy twarożku, a także doskonale sprawdza się w koktajlach lub jako zamiennik szczypiorku na kanapkach.   

Na poprawę zdrowia i odporności   

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, kiełki i mikroliście rzeżuchy skutecznie wspierają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając tym samym procesy starzenia się skóry. Rzeżucha wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, a także reguluje poziom glukozy we krwi, co zapobiega nagłym napadom głodu i sprzyja redukcji masy ciała. Jej właściwości detoksykacyjne i odkażające sprawiają, że jest pomocna w dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej, a także w walce z pasożytami jelit. Dodatkowo, regularne spożywanie rzeżuchy może wspierać układ odpornościowy, dostarczając cennych mikroelementów, które poprawiają ogólną kondycję zdrowotną organizmu.

  • Witaminy

A, B6, C, E, K

  • Minerały

magnez, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód, żelazo, selen, mangan

  • Pozostałe

kwas foliowy, chlorofil, tiamina, ryboflawina, niacyna

Opakowanie

W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.

Uprawa mikroliści rzeżuchy

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia rzeżuchę przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.