
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
- Kategorie
-
Lucerna 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście




Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 14.99 |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Kiełki i mikroliście lucerny mają delikatny lekko orzechowy smak. Smakują znakomicie na kanapkach, w sałatkach, jako dodatek do mięs, serów i potraw z makaronu oraz ziemniaków. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.
Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion Lucerny wynosi około 90%.
Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach:
- Witaminy
A, B, C, E, K
- Minerały
żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnez, mangan, miedź
- Pozostałe
kwas foliowy, błonnik, saponiny.
Na poprawę zdrowia i odporności
Kiełki i mikroliście lucerny pomagają w obniżeniu poziomu cukru w krwi, a także wspomagają przyswajanie składników mineralnych i witamin dzięki zawartości niezbędnych dla człowieka enzymów. Spożywanie lucerny zarówno pod postacią kiełków, jak i mikroliści, pobudza apetyt, poprawia mikroflorę jelitową, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza bóle reumatyczne i pobudza układ odpornościowy.
Opakowanie
W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.
Uprawa mikroliści
By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:
- płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
- ziemie bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mate uprawową
- odpowiednie nasiona.
1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).
2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.
3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.
4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.
Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.
Warunki uprawy:
Temperatura - około 21°C
Podlewanie - raz dziennie
Nasłonecznienie - małe, średnie, duże
Czas uprawy 7-10 dni.
Uprawa kiełków
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.