• Lucerna 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

10.00
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.99
Paczkomaty InPost 9.99
Kurier DPD 17.99
Dostępność Duża dostępność

Kiełki i mikroliście lucerny mają delikatny lekko orzechowy smak. Smakują znakomicie na kanapkach, w sałatkach, jako dodatek do mięs, serów i potraw z makaronu oraz ziemniaków. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.

Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion Lucerny wynosi około 85%.

Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach:

  • Witaminy  

A, B, C, E, K

  • Minerały

żelaza, potasu, wapnia, fosforu, magnez, mangan, miedź

  • Pozostałe

kwas foliowy, błonnik, saponiny.

Na poprawę zdrowia i odporności

 Kiełki i mikroliście lucerny pomagają w obniżeniu poziomu cukru w krwi, a także wspomagają przyswajanie składników mineralnych i witamin dzięki zawartości niezbędnych dla człowieka enzymów. Spożywanie lucerny zarówno pod postacią kiełków, jak i mikroliści, pobudza apetyt, poprawia mikroflorę jelitową, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza bóle reumatyczne i pobudza układ odpornościowy. 

Opakowanie

W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia brokuł przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Warunki uprawy:

Temperatura - około 21°C

Podlewanie - raz dziennie

Nasłonecznienie - małe, średnie, duże

Czas uprawy 7-10 dni.

Uprawa kiełków

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.