• Rzodkiew japońska Daikon 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

10.00
100/kg
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15.99
Paczkomaty InPost 15.99
Kurier DPD 19.99
Dostępność Duża dostępność

Mikroliście oraz kiełki rzodkwi japońskiej Daikon wyróżniają się świeżym, delikatnie pikantnym smakiem, który przypomina tradycyjną białą rzodkiew. Chociaż smak jest podobny, różnią się one strukturą i odczuciem podczas jedzenia. Kiełki są soczyste i chrupiące, a mikroliście dają wrażenie zjadania świeżej zieleniny, jak prosto z przydomowego ogródka.

Zarówno kiełki, jak i mikroliście rzodkwi Daikon doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek, a także twarożku. Dzięki nim każda potrawa zyska wyjątkowy, naturalny smak oraz dodatkową porcję zdrowych składników odżywczych.

Na poprawę zdrowia i odporności

Kiełki i mikroliście rzodkwi to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, jednak to mikroliście wyróżniają się znacznie większą zawartością tych cennych składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (zwłaszcza w mikroliściach), są doskonałym wsparciem w walce z przeziębieniem, wspomagając oczyszczanie dróg oddechowych i łagodząc objawy infekcji. Co więcej, zawarte w nich związki o właściwościach wykrztuśnych pomagają w naturalnym odkrztuszaniu.

Rzodkiew, a zwłaszcza jej mikroliście, jest także bogata w siarkę, która wzmacnia włosy i paznokcie, poprawiając ich kondycję i wygląd. Dodatkowo, regularne spożywanie tych roślin wspomaga organizm dzięki ich działaniu moczopędnemu i przeciwzapalnemu.

Spożywanie kiełków i mikroliści rzodkwi to prosty sposób na wzbogacenie diety o naturalne składniki, które wspierają zdrowie na wielu poziomach!

Składniki odżywcze

  • Witaminy

A, B1, B2, C, E, K

  • Minerały

magnez, siarka, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód

  • Pozostałe

przeciwutleniacze, kwas foliowy, chlorofil.

 

Opakowanie

W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.

Uprawa mikroliści rzodkiewki

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tacka uprawowa lub doniczka
  • ziemia bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mata uprawowa
  • perlit frakcja powyżej 2 mm (opcjonalnie)
  • odpowiednie nasion.

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Na tak przygotowane podłoże z nasionami wysypujemy warstwę perlitu, by dokładnie je zakryć. Perlit ułatwia uprawę, utrzymuje wilgoć i zapobiega pojawianiu się pleśni. W przypadku mat perlit nie jest potrzebny, ale może być stosowany. Przy uprawie rzodkiewki niezbędne jest dodatkowa tacka z obciążeniem, które stawiamy na podłoże.

4. Czwartego dnia zdejmujemy obciążenie z uprawy i przestawiamy ją w jasne i słoneczne miejsce.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża znajdziesz w kategorii podłoża lub pojemniki.

Uprawa kiełków rzodkiewki 

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.