- Kategorie
-
Rzodkiew japońska Daikon 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15.99 |
Dostępność | Duża dostępność 83 szt. |
Mikroliście oraz kiełki rzodkwi japońskiej Daikon wyróżniają się świeżym, delikatnie pikantnym smakiem, który przypomina tradycyjną białą rzodkiew. Chociaż smak jest podobny, różnią się one strukturą i odczuciem podczas jedzenia. Kiełki są soczyste i chrupiące, a mikroliście dają wrażenie zjadania świeżej zieleniny, jak prosto z przydomowego ogródka.
Zarówno kiełki, jak i mikroliście rzodkwi Daikon doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek, a także twarożku. Dzięki nim każda potrawa zyska wyjątkowy, naturalny smak oraz dodatkową porcję zdrowych składników odżywczych.
Na poprawę zdrowia i odporności
Kiełki i mikroliście rzodkwi to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, jednak to mikroliście wyróżniają się znacznie większą zawartością tych cennych składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C (zwłaszcza w mikroliściach), są doskonałym wsparciem w walce z przeziębieniem, wspomagając oczyszczanie dróg oddechowych i łagodząc objawy infekcji. Co więcej, zawarte w nich związki o właściwościach wykrztuśnych pomagają w naturalnym odkrztuszaniu.
Rzodkiew, a zwłaszcza jej mikroliście, jest także bogata w siarkę, która wzmacnia włosy i paznokcie, poprawiając ich kondycję i wygląd. Dodatkowo, regularne spożywanie tych roślin wspomaga organizm dzięki ich działaniu moczopędnemu i przeciwzapalnemu.
Spożywanie kiełków i mikroliści rzodkwi to prosty sposób na wzbogacenie diety o naturalne składniki, które wspierają zdrowie na wielu poziomach!
Składniki odżywcze
- Witaminy
A, B1, B2, C, E, K
- Minerały
magnez, siarka, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód
- Pozostałe
przeciwutleniacze, kwas foliowy, chlorofil.
Opakowanie
W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.
Uprawa mikroliści rzodkiewki
By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:
- płaski pojemnik/tacka uprawowa lub doniczka
- ziemia bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mata uprawowa
- perlit frakcja powyżej 2 mm (opcjonalnie)
- odpowiednie nasion.
1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).
2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.
3. Na tak przygotowane podłoże z nasionami wysypujemy warstwę perlitu, by dokładnie je zakryć. Perlit ułatwia uprawę, utrzymuje wilgoć i zapobiega pojawianiu się pleśni. W przypadku mat perlit nie jest potrzebny, ale może być stosowany. Przy uprawie rzodkiewki niezbędne jest dodatkowa tacka z obciążeniem, które stawiamy na podłoże.
4. Czwartego dnia zdejmujemy obciążenie z uprawy i przestawiamy ją w jasne i słoneczne miejsce.
Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża znajdziesz w kategorii podłoża lub pojemniki.
Uprawa kiełków rzodkiewki
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 3-6 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.