• Rzeżucha 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

6.00
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.99
Paczkomaty InPost 9.99
Kurier DPD 17.99
Dostępność Duża dostępność

Mikroliście, jak i kiełki rzeżuchy to charakterystyczny zapach oraz pikantny i wyrazisty smak. Choć rzeżucha, kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, to warto włączyć ją do całorocznej diety, gdyż jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Rzeżucha to doskonały dodatek do zupy, sałatki, surówki czy twarożku. Sprawdza się również jako dodatek do koktajli lub zamiennik szczypiorku na kanapki. Nasiona rzeżuchy ze względu na wytwarzany śluz w trakcie kiełkowania nie nadają się do upraw w słoiku. Idealnym podłożem do uprawy rzeżuchy jest mata do kiełkowania lub tacka uprawowa z ziemią. Mikroliście rzeżuchy można też uprawiać w małych doniczkach gdzie pełnią dodatkowo rolę dekoracyjną w naszej kuchni. Kliknij i dowiedz się, czym są mikroliście.  

Zdolność kiełkowania obecnej partii nasion rzeżuchy wynosi około 98%.     

Składniki odżywcze w kiełkach i mikroliściach rzeżuchy:

  • Witaminy  

A, B6, C, E, K

  • Minerały

magnez, potas, cynk, fosfor, miedz, wapń, sód, żelazo, selen, mangan

  • Pozostałe

 kwas foliowy, chlorofil, tiamina, ryboflawina, niacyna

Na poprawę zdrowia i odporności

  Dzięki wysokiej zawartości witaminy C kiełki i mikroliście rzeżuchy pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry. Rzeżucha wyrównuje pracę jelit i reguluje skoki glukozy we krwi, co pozwala przeciwdziałać napadom głodu, a tym samym sprzyja redukcji masy ciała. Właściwości detoksykacyjne i odkażające rzeżuchy sprawiają, że stosowana jest do dezynfekcji przewodu pokarmowego i jamy ustnej oraz w walce z pasożytami jelit.

Opakowanie

W trosce o środowisko i zmniejszenie ilości produkowanego plastiku i śmieci nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Tak pakowane nasiona utrzymują zdolność kiełkowania przez co najmniej 6 miesięcy. Jeśli potrzebujesz, by nasiona dłużej zachowały zdolność do kiełkowania, należy przechowywać je w słoiku w suchym i chłodnym miejscu.

Uprawa mikroliści rzeżuchy

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia rzeżuchę przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Warunki uprawy rzeżuchy:

Temperatura - około 21°C

Podlewanie - raz dziennie

Nasłonecznienie - małe, średnie, duże

Czas uprawy 7-10 dni.