- Kategorie
-
Lucerna 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 15.99 |
Dostępność | Duża dostępność 90 szt. |
Kiełki i mikroliście lucerny charakteryzują się delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Stanowią doskonały dodatek do kanapek, sałatek, a także dań mięsnych, serów, makaronów i ziemniaków. Ich subtelny smak i chrupkość wzbogacają nie tylko codzienne posiłki, ale także bardziej wyrafinowane dania, dodając im świeżości i wartości odżywczych.
Na poprawę zdrowia i odporności
Kiełki i mikroliście lucerny to prawdziwa bomba zdrowotna, która wspomaga organizm na wielu poziomach. Pomagają one w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz ułatwiają przyswajanie składników mineralnych i witamin dzięki obecności niezbędnych enzymów. Regularne spożywanie lucerny, zarówno w postaci kiełków, jak i mikroliści, nie tylko pobudza apetyt i poprawia mikroflorę jelitową, ale także obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle reumatyczne oraz wzmacnia układ odpornościowy.
- Witaminy
A, B, C, E, K
- Minerały
żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź
- Pozostałe
kwas foliowy, błonnik, saponiny.
Opakowanie
W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.
Uprawa mikroliści
By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:
- płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
- ziemie bez nawozów sztucznych/podłoże kokosowe lub mate uprawową
- odpowiednie nasiona.
1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).
2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.
3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.
4. Czwartego dnia uprawę przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.
Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.
Uprawa kiełków
Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 2-3 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.