• Lucerna 100g - Nasiona na kiełki i mikroliście

18.00
180/kg
szt. Do przechowalni
Opinie
brak ocen
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 15.99
Paczkomaty InPost 15.99
Kurier DPD 19.99
Dostępność Duża dostępność

Kiełki i mikroliście lucerny charakteryzują się delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Stanowią doskonały dodatek do kanapek, sałatek, a także dań mięsnych, serów, makaronów i ziemniaków. Ich subtelny smak i chrupkość wzbogacają nie tylko codzienne posiłki, ale także bardziej wyrafinowane dania, dodając im świeżości i wartości odżywczych.

Na poprawę zdrowia i odporności  

Kiełki i mikroliście lucerny to prawdziwa bomba zdrowotna, która wspomaga organizm na wielu poziomach. Pomagają one w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz ułatwiają przyswajanie składników mineralnych i witamin dzięki obecności niezbędnych enzymów. Regularne spożywanie lucerny, zarówno w postaci kiełków, jak i mikroliści, nie tylko pobudza apetyt i poprawia mikroflorę jelitową, ale także obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle reumatyczne oraz wzmacnia układ odpornościowy.

  • Witaminy

A, B, C, E, K

  • Minerały

żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź

  • Pozostałe

kwas foliowy, błonnik, saponiny.

Opakowanie

W trosce o środowisko oraz zmniejszenie ilości plastiku i odpadów, nasze nasiona pakowane są w papierowe torebki. Zachowują zdolność kiełkowania przez co najmniej 12 miesięcy, pod warunkiem przechowywania w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli chcesz, by nasiona dłużej utrzymały swoje właściwości, przechowuj je w szczelnym pojemniku, takim jak słoik, również w suchym i chłodnym otoczeniu.

Uprawa mikroliści

By rozpocząć uprawę mikroliści, potrzebujesz:

  • płaski pojemnik/tackę uprawową lub doniczkę
  • odpowiednie nasiona.

 

1. Pojemnik, doniczkę, tackę wypełniamy do 3/4 wysokości podłożem i wyrównujemy lub wkładamy matę do kiełkowania (w przypadku upraw na macie najlepiej sprawdzi się płaska tacka).

2. Na podłoże równomiernie wysiewamy nasiona.

3. Tak przygotowane podłoże z nasionami zakrywamy lub odstawiamy w ciemne miejsce, by nasiona miały odpowiednie warunki do kiełkowania.

4. Czwartego dnia uprawę przestawiamy w miejsce z dobrym dostępem do światła słonecznego.

Dokładny opis uprawy mikroliści z wykorzystaniem danego podłoża i pojemnika znajdziesz w kategorii podłoża i pojemniki.

Uprawa kiełków

Nasiona namaczamy w letniej wodzie przez 2-3 godzin, a następnie odcedzamy i przenosimy do kiełkownicy bądź słoika. Naczynie powinno być czyste, najlepiej umyte w gorącej wodzie. Niezależnie od metody uprawy kiełków czy to w słoiku, czy kiełkownicy, musimy kontrolować, by kiełki były wilgotne, ale by nie miały nadmiaru wody. Regularnie płuczemy nasion 3-4 razy dziennie. Po 5-6 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.